תחזיק חזק עלה קטן שלי…

"כי האדם עץ השדה" - האדם דומה לעץ. על הקשר והדמיון שבין האדם לאילן...

תחזיק חזק עלה קטן שלי, כי לא תמיד הכל בחוץ בהיר, 
ברוח סער וסופה קרה, תזכור ותתחזק אני איתך! 

תחזיק חזק עלה קטן שלי… (שיר, ישי לפידות)

מדי שנה אנו חוגגים את ט"ו בשבט ר"ה לאילנות, מה עניינו של חג זה?

כאשר יהודי בא לתת מעשר מפירותיו אומרת ההלכה שיכול להפריש פירות מכמה עצים ביחד אולם זאת בתנאי שהעצים בני אותו מחזור, ט"ו בשבט הוא התאריך הקובע לכל עץ מאיזה מחזור הוא, עץ שפירותיו חנטו לפני ט"ו בשבט שייך לשנה הקודמת ועץ שפירותיו חנטו אחרי ט"ו בשבט שייך לשנה הבאה.

ומה הקשר של האדם לחגיגת הגדולה של ר"ה לאילנות? 

מוסבר בחסידות שהקשר מתבסס על הכתוב בפסוק "כי האדם עץ השדה" האדם דומה לעץ! במה מתבטא הקשר והדמיון בין האדם לאילן?
האילן בנוי משורשים, ענפים ופירות, השורשים חבויים בתוך האדמה ולא רואים אותם מבחוץ, אצל האדם השורשים זו האמונה שמושרשת בתוך האדם ולא נראית כלפי חוץ אף אחד לא יכול לדעת מה גודל השורשים בפנים.

הענפים הם היופי של העץ גודלו מראהו, ובאדם הענפים הם המצוות והמעשים הטובים שהם החלק הגדול של העץ.

הפירות היוצאים מהעץ הם תכליתו ומטרתו של העץ ובאדם זו ההשפעה והפירות שיש להתנהגותו על סביבתו כי אדם שישב בתוך עצמו ולא ידאג לסביבתו הוא עץ שיכול להיראות יפה מאוד אבל בלי פירות ההנאה ממנו מועטה מאוד.

מתי ידע האדם שהפירות מילאו את ייעודם כאשר יראה שגרעיני הפירות מצמיחים עוד עצים וזה תפקיד האדם המשיך את השרשרת שהוא יתנהג בדרך כזו שתגרום לאנשים להתנהג כמוהו ולהשפיע בהתנהגותם על סביבתם.

דבר נוסף שביכולתנו ללמוד מהעצים זה שהעץ נמצא באופן קבוע בתהליך של גדילה מה שאומר לנו שאדם לא יכול אף פעם להסתפק במעמדו ומצבו אלא עליו תמיד להתקדם ולגדול ותמיד לדאוג שהיום יהיה יותר טוב מאתמול וכבר להתכונן לכך שמחר יהיה עוד יותר טוב.

ועל ידי זה שנדמה את עצמינו לעץ בכל – נחזק את השורשים נגדיל את הענפים ונוסיף בפירות נזכה בקרוב לצמיחה הגדולה של כל העולם שתהיה בביאת המשיח בקרוב ממש.