בעזרת ה'..

'בעזרת השם' זה ביטוי, שאנו שומעים את עצמנו אומרים הרבה פעמים ביום. בתקוה שאנו חושבים על מה שאנו מוציאים מהפה, מעניין למה מתכוונים אנשים, כשהם אומרים 'בעזרת השם'?

'בעזרת השם' זה ביטוי, שאנו שומעים את עצמנו אומרים הרבה פעמים ביום. בתקוה שאנו חושבים על מה שאנו מוציאים מהפה, מעניין למה מתכוונים אנשים, כשהם אומרים 'בעזרת השם'?

רק על עצמי אני יודע לספר, שעם הזמן הבנתי, של'בעזרת השם' יש משמעות אחת מאוד פשוטה: ה' יעזור, בודאי שהוא יעזור, הוא תמיד כאן כדי לעזור. אבל, וזה אבל משמעותי וחשוב, הוא רק יעזור. עלי לעשות ולפעול, והוא יעזור לי, בעזרת השם.

"פתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם" אמרו חכמינו (ע"פ מדרש רבה שיר השירים ה, ג'). בורא העולם אומר: אני מוכן לפתוח לך פתח של אולם, לעזור לך בכל, אבל הכל על בסיס העבודה שלך. גם אם היא תהיה קטנה וצרה כפתחו של מחט, עשה אותה, פתח את הפתח, ואני כבר אהיה שם ואפתח לך כפתחו של אולם. זו המשמעות של 'בעזרת השם'.

פרשת בהעלותך מתארת את הדלקת הנרות של הכהן במנורת הזהב שבבית המקדש. כמו בכל דבר, גם כאן הרבי מתרגם את הדלקת המנורה בבית המקדש בעבר למטלה אישית, אקטואלית ומעשית. המנורה היא גוף האדם, הנרות הן הנשמה האלוקית שפועמת בתוכינו, והכהן הגדול שמצית את האש, הוא הקב"ה שמצית ומדליק את האש בנשמתו של האדם. כמו שנאמר בספר משלי "נר ה' נשמת אדם".

כמו הכהן גם הקב"ה, עומד ומוכן עם האש כדי להביאה ולהדליק בה את הנר. אבל הכל בתנאי, שהמנורה והנר יהיו מוכנים ומזומנים לשמש ולהאיר. הכהן לא יכול היה להביא אור ללא המנורה והנר. גם הקב"ה, לפני שיביא את האור אלינו, מצפה שנכין את המנורה – הגוף ואת הנר – הנשמה להיות כלים ראוים אל האש, האש האלוקית.

במילים פשוטות (ואני מדבר מנסיון): כשאנו נתקלים בקושי מסוים, או עומדים בפני אתגר שנראה לנו קשה במיוחד, לפני שנרים ידיים ונגיד 'ה' יעזור', כדאי לזכור שהוא רק יעזור. פשוט להתאמץ ולעשות עוד צעד לכיון המטרה, אפילו צעד קטן, כפתחו של מחט. והוא, יעזור ויפתח פתחו של אולם.

הרב זלמן וישצקי הוא שליח חב"ד בבאזל, שוויץ.