הזמן לבדיקת המזוזות

נוהגים לבדוק תפילין ומזוזות בחודש אלול. מנהג הנובע מהצורך לערוך אז חשבון-נפש ולהדר במצוות. במצבנו כיום, שעם-ישראל זקוק לברכה מיוחדת, הרי גם מי שהתפילין והמזוזות שלו עברו בדיקה בעבר, אם רק עברו מאז שנים-עשר חודש, רצוי שימסור אותן לבדיקה מוסמכת. 

התמונה מסרטון 'מזוזה' מבית ערוץ יהדותון'

מזוזה בפתח הבית היא מצווה מהתורה. על הקלף של המזוזה כתובות האותיות ’ש-ד-י’ שהן אחד משמותיו של הקדוש-ברוך-הוא וגם ראשי התיבות שומר דלתות ישראל.

נוהגים לבדוק תפילין ומזוזות בחודש אלול. מנהג הנובע מהצורך לערוך אז חשבון-נפש ולהדר במצוות. במצבנו כיום, שעם-ישראל (וכל יחיד) זקוק לברכה מיוחדת, הרי גם מי שהתפילין והמזוזות שלו עברו בדיקה בעבר, אם רק עברו מאז שנים-עשר חודש, רצוי שימסור אותן לבדיקה מוסמכת. 

המזוזות הן ’שומרות הסף’ שלנו וחשוב מאוד שיהיו כשרות למהדרין. די בכך שאות אחת נמחקה או נפגמה במזוזה כדי לפסול את המזוזה. דין זה תקף גם לגבי התפילין. תפילין שפרשיותיהם או בתיהם נפסלו, לא ניתן לקיים בהם את מצוות הנחת התפילין. 

יש לדעת כי הדיו שעל גבי הקלף עלול לדהות ואף להתקלף במקרים מסויימים. הדבר נובע מתנאי אקלים, איכות הקלף והדיו ומשתנים נוספים. לעתים מזיקים עלולים לגרום למזוזה פגם וכך גם מים או חומרים כימיקליים שחודרים למזוזה. 

לכן חשוב כל כך לבדוק את המזוזה פעם בשנה או שנתיים, על ידי מגיה מוסמך שיכול לגלות "גילוי מוקדם" של תחילת דהיית אותיות או נזק אחר שנגרם למזוזה. כל עוד הדהייה אינה מהותית, באופן שפוסל את המזוזה, יכול סופר סת"ם לחזק את האות שנחלשה ולהותיר את המזוזה בכשרותה. 

בהתאם לאמור, מצוי שמזוזה שנבדקה ונמצאה כשרה, תיפסל כעבור שנה או שנתיים. זו הסיבה למנהג המקובל לבדוק את המזוזה פעם בשנה-שנתיים, למרות שמצד הדין – ניתן להסתפק בבדיקה פעמיים בשבע שנים, והוא הדין בתפילין. 

בית-חב"ד מעסיק סופר סת"ם (ספר-תורה, תפילין, מזוזות) מומחה אשר יבדוק את התפילין והמזוזות שלכם. 

במידת הצורך ניתן לרכוש באמצעות בית-חב"ד תפילין ומזוזות חדשים ומהודרים.

עוד על המזוזה שלב אחר שלב בסרטון ההסברה של 'יהדותון'.