חינוך לערכים מוחלטים

פתיחת שנת לימודים היא תמיד הזדמנות טובה לדבר על חינוך. האדמו"ר רבי שלום דובער מליובאוויטש אמר פעם: "חוב גמור על כל יהודי להקדיש כחצי שעה מחשבה בכל יום אודות חינוך בניו ולעשות ככל שבכוחו ויותר מכפי כוחותיו לדאוג ולפעול על בניו שילכו בדרך שבה מדריכים אותם" • כמה מילים על חינוך וערכים..

אם לא תהיינה הפתעות של הרגע האחרון, וכנראה שכבר לא.. ישובו השבוע תלמידי החינוך הממלכתי בישראל אל ספסל הלימודים. ביניהם תלמידי כיתה א' נרגשים, שיעשו זאת בפעם הראשונה בחייהם.

פתיחת שנת לימודים היא תמיד הזדמנות טובה לדבר על חינוך. כבוד קדושת האדמו"ר רבי שלום דובער מליובאוויטש (החמישי בשושלת חב"ד) אמר פעם: "חוב גמור על כל יהודי להקדיש כחצי שעה מחשבה בכל יום אודות חינוך בניו ולעשות ככל שבכוחו ויותר מכפי כוחותיו לדאוג ולפעול על בניו שילכו בדרך שבה מדריכים אותם".

נניח לרגע בצד את התחקירים על מצב הכיתות, הצפיפות והציונים הנמוכים ונשאל את עצמנו בכנות. מתי בפעם האחרונה הקדשנו חצי שעה של מחשבה על חינוך הילדים? מתי חשבנו באמת על טיבם של הערכים שאנו מעניקים להם והאם הדוגמה שהם מקבלים מאיתנו תואמת את הערכים הללו?

לא גזירת שמיים

אין זה סוד כי מערכת החינוך המודרנית מתמודדת עם תופעות שלא הכרנו בעבר. ילדים מבלים את זמנם ברשתות החברתיות ונחשפים בגיל צעיר לעבריינות-רשת ותכנים לא ראויים. מקרים של תקיפה ואלימות בהם מעורבים נערים צעירים הפכו לדבר שבשגרה. בימי הקיץ, במיוחד בתקופת החופש הגדול, אנו נדרשים לצפות לוונדליזם ופשעי רחוב של בני נוער כאילו הייתה זו גזירת שמים.

המצב היה יכול להיות עצוב ומדכא לולי ידענו שזהו רק מעטה חיצוני. לעיתים, כמו בזמן מלחמה או מבצע כזה או אחר, אנו נחשפים לצד השני של 'הנוער של היום' שאנו כה מרבים לצקצק על מצבו. אותם נערים התגלו כלוחמים אמיצים שחירפו את נפשם ללא חת ולחמו בעוז. עיתונאים ופרשנים צבאיים יצאו אז מגדרם לנוכח הגבורה שהפגינו החיילים שעד לפני זמן קצר נחשבו ל'ילדי רשת' שלא זזים מהספה.

מסתבר, שמצב הנוער אינו גזירת הגורל. אדרבה, הנוער הוא נוער נפלא, אמיץ, מלא עזוז ומרץ נעורים, ומוכן למסור את נפשו וללכת רחוק מאוד. הבעיה הגדולה היא, שהוא אינו יודע לאן. התוצאה היא דקירות, קטטות והשחתת רכוש. כל זה נובע מבלבול, תהייה ואובדן הדרך איתם מתמודד הנער בן זמננו.

ערכים מוחלטים

מערכת החינוך המודרנית מבוססת על ערכים של פלורליזם, דמוקרטיה וזכויות אדם. ערכים אלו הם ערכים שנקבעו בידי אדם מסיבות אנוכיות של 'שמור לי ואשמור לך'. נכבד ונשמור על זכויותיו של האחר כדי שישמרו באותה מידה על זכויותינו שלנו. בכלל, ערכים שנקבעו בידי אדם אינם ערכים מוחלטים ומקומות כמו 'מועצת זכויות האדם של האו"ם' מוכיחים שוב ושוב שמוסר המבוסס על ערכים הומאניים בלבד מוביל למחוזות של עיוות הדין ועוול משווע.

מוסר אמיתי הוא מוסר אלוקי. מוסר המבוסס על תרי"ג (613) המצוות שנקבעו על ידי בורא עולם. רק מערכת ערכים אלוקית היא מוחלטת, מדויקת וצודקת. כאשר ילד מחונך על ערכים המבוססים על הקשר לבורא עולם, הוא מבין שזה משהו מעבר לשכלו ולהבנת החיים שלו. קדושת החיים והאדם מקבלים בעיניו משמעות רוחנית עליונה ולא רק כחלק מקוד חברתי מוסכם.

חז"ל אומרים שאחד מסימני הגאולה הוא שתרבה החוצפה. הדעתנות, העצמאות והתעוזה של בני הנוער כיום עונים בהחלט על ההגדרה הזו. אולם הגברת החוצפה יכולה להיות גם סימן חיובי ומועיל. כאשר נתעל את המרץ והעצמאות של הנוער למקומות נכונים, הם יהפכו לכלים רבי עוצמה שיכולים לגרום למהפכה של טוב וחסד, ועד לטוב והחסד המוחלטים שיהיו לנו בגאולה האמתית והשלמה, בקרוב ממש.