למה כל כך קשה?

הקושי, הו הקושי. למה כל דבר טוב מגיע בקושי? כל התקדמות וכל פסיעה בדרך אל ההצלחה דורשת כל כך הרבה מאמץ אישי, זמן והקרבה. למה?

בֶּן הֵא הֵא אוֹמֵר, לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא [כגודל הצער – גודל השכר] פרקי אבות, פרק ה)

 

הקושי, הו הקושי. למה כל דבר טוב מגיע בקושי? כל התקדמות וכל פסיעה בדרך אל ההצלחה דורשת כל כך הרבה מאמץ אישי, זמן והקרבה. למה?

האמת היא שזה די מתסכל. אנשים רוצים סוף סוף ’לקחת את עצמם בידיים’, רוצים לבנות את עצמם מבחינת קריירה, עסקים, או מבחינה זוגית או אישית, אבל כל התקדמות כרוכה בלימוד, בפגישות ממושכות, במאמץ, בהיכרות עם מקומות חדשים, שלא לדבר על השקעה כספית.

באחת משיחותיו בפני החסידים (התוועדויות תשמ"ג, כרך ד’ עמוד 1730) שאל הרבי, מדוע ברא ה’ את העולם באופן כזה שאדם צריך להתייגע ולהזיע כדי להגיע להצלחה? למה צריך לעבוד קשה בדרך להשגת מטרות חיוביות (בעוד שהדרך ההפוכה, היא קלה ומהירה) והדברים הטובים לא מגיעים בקלות?

מסתבר שההשקעה בתהליך בניה, היא חלק בלתי נפרד מהבניה. לא רק התוצאה בונה, אלא גם הדרך אליה; הניסיונות והמבוכות, הקשיים והנפילות – הם חלק מתהליך ההעצמה שעל אדם לעבור בדרך לפסגה.

כאשר הישגים מגיעים בקלות וללא מאמץ, ייתכן והתוצאה תהיה משגשגת, אך חסרות היתרונות שאפשר לאסוף בדרך אל ההישג. העמל וההשקעה, החשיבה המאומצת, הטורח הפיזי והנפשי, הניסיון והידע שנרכש עם הזמן, הם כשלעצמם בונים את אישיותו של האדם ויוצקים את קומתו ומגביהים אותה.

מכאן, שגם כאשר אדם יאבד יום אחד את הישגיו מסיבות שונות, הוא לא יאבד את קנייני הנפש שנחקקו בו באמצעות הדרך הקשה, שכן הם יהיו חלק בלתי נפרד מאישיותו ומהישגיו.

זה בדיוק היה היתרון של נתן, איש עסקים שעסקיו חבקו כמה מדינות. הוא בא אלי לאימון כשנתיים וחצי לאחר נפילה אדירה שבמהלכה איבד את כל הונו. הוא השקיע את כספו בהשקעה שהייתה אמורה לשלש את הונו. היה בכך סיכון עצום, אך מחושב. בסופו של דבר, העסקה הגדולה לא הצליחה להמריא, והוא נשאר חסר כל. אפילו הדירה בה התגורר, לא הייתה שלו, אלא שכורה.

הרבה זמן חלף עד שהתאושש. הוא היה רק בן 42, וידע כי עליו להמשיך את החיים, ויהי מה. כאיש עסקים ממולח, כבר ידע לעטות על עצמו ’עור של פיל’, ולא היה אכפת לו מה יחשבו עליו. בשלב הזה שהוא הגיע אלי לתהליך אימון, הוא רק ביקש להתפרנס בכבוד. 

אחרי תהליך אימון של כמה מפגשים, הבנו כי הוא לא יוכל לחזור לעסקיו. קרנות האשראי, הבנקים, האימון העסקי, הנפילה – כולם היו נגדו וזה עמד בעוכריו. אבל הניסיון העסקי הרב שרכש במשך השנים, ה’פלפל החריף’ שהיה חלק מאישיותו, איש לא יכול היה לקחת זאת ממנו, ובהכוונה שלי, החל אט אט לעסוק ביעוץ לעסקים. הניסיון שצבר היה שווה זהב.

הוא התחיל עם אנשי עסקים קטנים, בראשית דרכם, ששילמו לו בהתאם, אך עם הזמן הם צמחו ופרנסתו צמחה בהתאם. שמו עבר מפה לאוזן, והוא הולך היום עם תג של יועץ עסקי מוצלח. מה שעמד לו בימי רעתו, זה הידע והניסיון שרכש בדרך לפסגת הצלחתו. זו התאיידה, אך קנייני הנפש שרכש בעמל – הצילו אותו.

* * *

אבא עליו השלום היה אומר: "כשקשה לך, סימן שאתה בעליה".