אסון גרעיני. כיצד מתמודדים?

ימים אלו ביפן עומדים בסימן החשש מפני אסון גרעיני כבד. בעוד העולם כולו מודאג, ננסה אנו להתמודד בדרכים אחרות

 שאלה בפורום חינוך: הילד לא מוכן לישון במחנה

אחת התגליות המפליאות של דורנו, היא, ללא ספק, פצצת ה"אטום", כאשר כמות זעירה ביותר, המכילה בתוכה אנרגיה בלתי רגילה מסוגלת להרוס יישוב שלם.

בלחיצת כפתור בלבד

במספר הזדמנויות השליך הרבי את הגילוי הנפלא לעבודת היהודי הרוחנית. לפנינו קטע משיחה של הרבי ביום יו"ד שבט תשמ"ו – 1986:

בשנים שעברו, כאשר רצו לעשות מהפכה מן הקצה אל הקצה בשטח מסוים הוצרכו לכמות גדולה של חומר, צבא גדול, ריבוי כלים וכיוצא בזה. משנתגלה ה"אטום" ניתן לפעול שינוי גדול ברגע אחד, עד לשינוי הכי גדול בכל העולם כולו.

אחת הנקודות החשובות בכל האמור היא, שהדבר יכול להעשות על ידי אדם אחד, אפילו נער קטן, וללא יגיעה ומאמץ מיוחד כי אם בלחיצת כפתור בלבד. קיימת גם האפשרות לנצל כח עצום ונפלא זה לדברים טובים ורצויים שאף בהם בלחיצה על הכפתור הנכון יגרם שינוי לטובה בכל העולם כולו.

חידוש זה, שנתגלה דוקא בדורנו, ממחיש את יכולת האדם הבודד להשפיע על מצב העולם גם ברוחניות. כפסק דין הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ג הלכה ד) : "צריך כל אדם שיראה עצמו . . וכן כל העולם כולו חציו זכאי וחציו חייב. עשה מצוה אחת – הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות, וגרם לו ולהם תשועה והצלה".

כלומר : אדם אחד על ידי פעולה אחת – יש בכוחו לפעול "תשועה והצלה" לכל העולם כולו! לשם כך אין צורך בהבנה בשכל, בדיוק כפי שלחיצת הכפתור יכולה להיות על ידי נער קטן.

מפחד מהאטום? תפיץ יהדות

התבטאות נוספת של הרבי בנושא היתה בשיחה אותה נשא במהלך תהלוכת ל"ג בעומר ה'תש"כ – 1960.

בין הדברים, התייחס הרבי לחרדה הקיימת בעולם מפני פצצת אטום, וכי דווקא בזמן זה יש חובה להפיץ וללמוד תורת החסידות:

"הקב"ה אומר לישראל: מבלי הבט על כך שאתם חיים בעולם שבו ישנם כל מיני תנועות, ועד למצב שמתייראים מפני "פצצת אטום", ומתייראים מכל מיני רדיפות, ובפרט קשיים בקיום עניני יהדות, תורה ומצוות – הנה דוקא בזמן זה הנני מגלה את אהבתי אליכם באופן היותר גלוי, על-ידי-זה שהנני נותן לכם את הדבר היותר יקר שיש לי – לא רק את החלק הגלוי של התורה, נגלה דאורייתא, ולא רק את החלק הנסתר עבור יחידי סגולה, אלא הנני רוצה ומצוה שילמדו ויגלו ויפיצו רזין דאורייתא לכל אחד מישראל, מקטן ועד גדול!"

האטום מוזכר בתורה?

במונולוג מרתק במיוחד, רשם העיתונאי שלמה נקדימון את קורות פגישותיו המיוחדות פנים אל פנים עם הרבי.

"בין היתר שאלתיו: מה דעת הרבי על נצחונו המבורך של גלן? [ג’ון גלן טייס אמריקאי שבאותם ימים הקיף לראשונה בחללית את כדור הארץ].

הרבי: זה עסק טכני.

שאלתי: ואל הירח, הוא המאור הקטן, יוכלו להגיע?

הרבי: יכולים להגיע אל הירח [עד אז לא הגיעו בני אנוש לירח, ורק לאחר כשבע שנים של עבודה מורכבת, הצליחו האמריקאים לשגר חללית מאויישת לירח – בכך התגשמו דבריו של הרבי].

אני: ומה ימצאו בירח כאשר יגיעו איליו?

הרבי: את מה שימצאו שם נראה כאשר נגיע. אם אגיד מה שימצאו שם, לא ירצו להגיע אל הירח…

שאלתי: וכיצד התורה מסתכלת על ניסיונות בני אנוש אלה?

הרבי: בהנחה מקצועית: הגילויים המדעיים בשטח האטום וחלקיקי האטום והחוקים השוררים בהם, נוגעים יותר להשקפת עולם יהודית מאשר כיבוש החלל. כיבוש החלל הוא צעד נוסף להתקדמות המדע והטכניקה.

אולם הגילויים בחוקי האטום מערערים את יסודות המדע לפיהם פעלו עד כה. עד כה אמרו: המדע – יציב הוא. התורה אינה אלא אמונה. אולם, עתה רואים כי כל יסודות המדע עד כה, כל הנחות המדע בפיזיקה ובטכניקה, אין אמיתותן קיימת. קרה והדברים נתגלו דווקא בתורת האטום. נופלות איפוא כל הקושיות מן המדע על הדת, כיון וכל המדע צריך בחינה מחודשת מאלף ועד תיו.

תחזיתו של הרבי: נראה שכל הישג נוסף בנעשה בין חלקי האטום יוסיפו ערעור ודרישת בחינה מחדש בהישגי המדע הקיימים.

אני: ואין התורה מונעת או אוסרת חקר החלל?

הרבי: לתורה אין התנגדות להמשיך ולחקור."

שיחתו של העיתונאי עם הרבי עסקה בעוד נושאים רבים ומרתקים לא פחות, אותם נביא במועד מאוחר יותר. לעת עתה נעצור כאן.

לסיום, לפניכם מכתב מרתק של הרבי בנושא האטום:

ב"ה י"ח טבת, תש"כ
ברוקלין, נ.י.

מר…
אצל אוניברסיטת ג'ונס הופקינס
בולטימור, מרילנד

שלום וברכה:

קיבלתי את מכתבך מיום ה-10 בינואר, בו אתה מבקש את ההסבר שלי ביחס לארבעת "היסודות הבסיסיים" שמוזכרים בפרק א' של התניא, ואתה שואל אותי כיצד ניתן ליישב זאת עם הכימיה המודרנית שמכירה ביותר ממאה יסודות.

בתור הקדמה, אני חייב לתקן לפחות שני תיקונים במכתבך. האחד, המקור של אמירה זאת בתניא איננו כפי שאתה כותב, אלא ניתן למצוא אותה במדרש-רבה לחומש במדבר, ובאריכות גדולה יותר ובפירוט גדול יותר בחלקים רבים של הזוהר, וביתר הסברה בספרי קבלה אחרים. השני, הכימייה המודרנית איננה מכירה ביותר ממאה יסודות בסיסיים, אלא במספר יותר קטן במידה משמעותית, אם מצמצמים את החומר לחלקיקים או למרכיבים הבסיסיים שלו. שכן, מה-שמכונה יסודות הם בעצמם מורכבים מאטומים, שהם החלקיקים הקטנים ביותר שניתן לחלק להם יסוד תוך שמירה על התכונות האופייניות לו. אבל האטומים עצמם מורכבים שוב מחלקיקים קטנים יותר, כמו אלקטרונים, פרוטונים וניוטרונים, וכו'.

כך שהתשובה לשאלתך נעוצה כבר בהגדרה הנכונה של המונחים הנתונים בדיון. שכן, כפי שצויין למעלה, מה-שמכונה יסוד הוא לא החלקיק הכי בסיסי של החומר. אפילו המונח "אטום" שמשמעותו המקורית היתה משהו שלא ניתן לחלוקה, מהווה מילה מיושנת שכיום משתמשים בה רק מטעמי נוחות, שכן היא כבר לא זהה עוד למשמעות המקורית שלה. בדומה לכך, כאשר אנחנו מדברים על אדם בתור היסוד של חברה, אין פירושו של דבר שהאדם הזה עצמו איננו מורכב.

צריך לזכור זאת כאשר אנחנו חושבים על המונח 'יסודות' בזוהר, במדרש רבה, בקבלה וכו', וכמובן, בתניא ובמקורות חב"דיים אחרים. פירושו של המונח הוא לא משהו שתחת נסיבות רגילות הינו בלתי ניתן לחלוקה או בלתי ניתן לשינוי, אלא מה-שמכונה בפועל "לבנים" או מרכיבים בסיסיים באמת שמרכיבים כל דבר שקיים בעולם. יורשה לי להזכיר גם שישנה אסכולה אחרת שמקבלת את ארבעת היסודות הללו, לא בהיבטים הגשמיים שלהם, אלא בהיבט האיכותי, כלומר, "אש" במובן של תכונות חום ויובש; "מים" במובן של קור ולחות, וכן הלאה.

אני מקווה שזה יענה על שאלתך, ואם יש לך עוד שאלה כלשהי, אל תהסס לכתוב שוב.

בכל האיחולים הטובים, ובברכה,

[חתימת יד קודשו של הרבי]