תלמוד תורה

יהדות על רגל אחת

לאחר שבחר בהם והכתיר אותם – "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש", נתן הקב"ה לבני-ישראל את התורה הקדושה. תורה שאינה רק ספר חוקים כי אם דרך חיים ועוד יותר מכך, באמצעות לימוד התורה מתאחד האדם עם רצונו וחוכמתו האינסופית של האלוקים עד שהיא מתיישבת ממש בשכלו. לאור זאת נוכל להבין את חשיבות מצוות תלמוד תורה על פני יתר המצוות, עד שאין מבטלים תלמוד תורה בשביל מצווה שניתן לעשותה על ידי אחרים.
כולם חייבים בלימוד התורה בין איש עשיר בין איש עני, בין בחור ובין זקן וגדול. אולם מי שאינו יודע ללמוד או שהוא מוגבל מחמת טרדותיו יכול לספק את צורכיהם של הלומדים והדבר ייחשב לו כשותפות בלימוד עצמו, כפי שדרשו חז"ל על הפסוק : "שמח זבולון בצאתך ויששכר באוהליך" – היות שזבולון עסק במסחר ויששכר ישב באוהלה של תורה החליטו השניים לערוך הסכם שותפות ביניהם ובמסגרתו זבולון סיפק ליששכר את פרנסתו כדי שיהיה לו זמן פנוי ללמוד תורה ללא טרדות. ואכן בפסוק אף הוקדם שמו של זבולון בגלל שתורתו של יששכר באה בזכותו. יחד עם זאת אותו בעל עסק שמחזיק ומפרנס לומדי תורה חייב גם לקבוע בעצמו עיתים וזמנים ללימוד התורה.
בעיקרון נשים פטורות ממצוות תלמוד תורה אך הן מחוייבות ללמוד את ההלכות הקשורות במצוות שהן חייבות בהן ולכן עליהן ללמוד דברי מוסר וחסידות אשר מחזקים את האמונה בה' שהיא מצווה שהנשים חייבות בה.
ענינים נוספים שיש לשים אליהם לב בשעת לימוד התורה :

צריך להקפיד להגות בפה את דברי התורה שלומדים שנאמר : "לא ימוש ספר התורה מפיך והגית בו יומם ולילה". עוד דרשו חז"ל על הפסוק: "כי חיים הם למוצאיהם" – למוציאיהם בפה.
כאשר יוצאים מן החדר באמצע הלימוד אין להשאיר את הספר פתוח כי על זה נאמר שגורם לשכחה.